Hugo & Viollet-Le-Duc

Een bijzondere tentoonstelling onder de grond over architectuur in Parijs

Midden in Parijs op Ile de la Cité onder het plein voor de Notre Dame (in Parijs aangeduid met “Parvis) is een ondergronds museum waar je nog echt stukjes middeleeuws en Romeins Parijs kunt zien. En dit is niet een verzamelplak van allerlei opgravingen . Maar op deze plek komen echt de bouw van de Nôtre Dame, het Middeleeuws Parijs en het Romeins Parijs bij elkaar .

Maar er zijn in de rondgang om de oudheden heen ook regelmatog tijdelijke tentoonstellingen… Dit maal de expositie “De Victor Hugo à Eugène Viollet-Le-Duc”

Waarom een expositie over Victor Hugo en Viollet le Duc? Aan het begin van de 19e eeuw raakte de meer dan 500 jaar oude kathedraal in verval. Vernield en slecht onderhouden, er zijn zelfs plannen om het te slopen. De roman Notre-Dame de Paris van Victor Hugo, gepubliceerd in 1831, maakte van het monument de hoofdpersoon en na het immense succes van het boek werd een populaire beweging geboren ter verdediging ervan.

Een ambitieus restauratieproject werd vervolgens geleid door de architect Eugène Viollet-le-Duc van 1844 tot 1864. Hij wilde trouw blijven aan het middeleeuwse monument, maar stond zichzelf ook enkele creaties toe: toen hij de sculpturen tekende, in het bijzonder de monsters die het hoogten van de kathedraal, werd de architect geïnspireerd door de roman van Victor Hugo.

De Victor Hugo à Eugène Viollet-Le-Duc
Crypte archéologique de l’île de la Cité
7 place Jean Paul II
75004 Paris

Meer info >>>>