Nieuws

[24/09/2022] Bibliotheque Nationale de France

Na 12 jaar van restauratiewerkzaamheden gaat deze maand BNF Richelieu weer open.

Het was ooit een depot en nu een prachtige bibliotheek en museum met boeken, manuscripten, sieraden,  bladmuziek, uit de Franse geschiedenis.

In 1537 verplicht François 1er alle drukkers om een ​​exemplaar van elk boek in de bibliotheek van de koning te deponeren. “Le Depot Legal” was geboren! En vanaf de 17e eeuw vestigde deze bibliotheek zich op de Richelieu lokatie aan de Rue Vivienne in het 2e arrondissement van Parijs.

Alhoewel het grootste deel van de miljoenen boeken overgebracht zijn naar de nieuwe Bibliotheque de France is deze oude historische BNF Richelieu fantastisch opgeknapt met niet alleen een bijzondere collectie maar ook een geweldige tuin, een terras en een café.

BNF Richelieu>>>>

<

[23/08/2022] Musee Bourdelle

Midden in de wijk Montparnasse, verscholen tussen de hypermoderne gebouwen van Gare Montparnasse, vind je het oude woonhuis en atelier van de 19e eeuwse beeldhouwer Antoine Bourdelle.

Dit museum is wellicht niet het meest bekende msum van de stad maar is wel heel interessant De centrale hal is bijvoorbeeld een indrukwekkende tentoonstellingsruimte .  Bourdelle was leermeester van o.a. Giacometti

Als je belangstelling gewekt is moet je nog even geduld hebben want het museum is komend half jaar gesloten ivm renovatiewerkzaamheden

 

<

 

[21/03/2022] Musee de Cluny

Bij de kruising van Boulevard Saint Germain en Bd St Michel  is een bijzonder museum. Het museum is gebouwd op fundamenten van Romeins Parijs en de middeleeuwen.  Musée de Cluny. is gespecialiseerd in Middeleeuwse kunst.

Musée national du Moyen Âge was afgelopen paar jaar al vaker deels gesloten ivm renovaties. Dat is nu ook weer het geval maar een feestelijke heropening is gepland voor 12 mei

Musee de Cluny >>>

[21/10/2021] Centre Pompidou

Ik schreef al eerder in de nieuwsberichten dat het Centre Pompidou voor een paar jaar zal sluiten ivm grondige renovatie (het gebouw is van 1978). Dat zou vanaf 2023 plaats vinden.

Echter men heeft nu besloten het museum pas te sluiten na de Olynpische Spelen van 2024
Website Centre Pompidou >>>

 

 

[29/9/2021] L’Officiel des spectacles

Rentree 2021 en L’Officiel des spectacles is weer verkrijgbaar.

L’Officiel des spectacles was en is nu weer hét gidsje voor alle uitgaansdingen in Parijs. Elke week komt op woensdag een nieuw gidsje uit en is het verkrijgbaar voor 1,80 bij de krantenkiosken op de straat. Dus iedere week een nieuw overzicht van films, theater, concerten, shows en natuurlijk de tentoonstellingen in de grote maar ook kleine musea van Parijs.

Online :
L’Officiel des spectacles  >>>

 

 

 

[22/9/2021] Fondation Louis Vuitton

De Fondation Louis Vuitton is ook weer open.

Afgelopen anderhalf jaar waren veel musea dicht, sommigen tussendoor toch open en andere schoven tentoonstellingen even door. Maar de Fondation Louis Vuitton bleef lang dicht, schoof niets door en stelde blijkbaar uit tot het echt safe was. En dus zijn ze pas open sinds 22 september. Het museum komt nu met een tentoonstelling over de collectie Morozov.

Meer op deze website >>>

 

 

 

[01/7/2021] Hotel de la Marine

Dit voorjaar is ook Hotel de la Marine geopend.

Dit indrukwekkende monument aan Place de la Concorde was lang het statige hoodkwartier van de Franse Marine.

Na een intensieve verbouwing en restauratie werkzaamheden is het gebouw nu open voor publiek.

Er zijn ook regelmatig wisselende tentoonstellingen.

Hotel de la Marine  >>>

 

 

[28/5/2021] Musee Carnavalet

Deze week is Musee Carnavalet heropend.

Na een intensieve verbouwing en restauratie werkzaamheden van bijna 4 jaar is het museum over de geschiedenis van Parijs weer open. De plek is nog steeds in het hartje van de Marai en de collectie is zoals die al was maar het 17e eeuwse hôtel particulier is helemaal opgeknapt.

In juni start een tentoonstelling met foto’s van Henri Cartier Bresson over Parijs . Meer info >>>

Musee Carnavalet >>>

 

 

[22/5/2021] Collection Pinault

Dit voorjaar is er in Parijs een nieuw museum geopend. La Bourse Collection Pinault.

De oude beurs vlak achter les Halles stond al jaren leeg en is nu prachtig gerenoveerd door een Japanse architect en is nu de huisvesting voor een indrukwekkende verzameling moderne kunst van Francois Pinault (zakenman achter YSL en Gucci)  die sinds 22  mei ook te zien is door het publiek.

Deze tweet geeft kijkje in het museum>>>

De collection Pinault >>>

 

 

[22/4/2021] Hotel de Ville

Dit voorjaar hangen er niet alleen foto’s aan de hekken van het Jardin du Luxembourg maar ook aan de hekken van het Hotel de Ville.

Fotograaf Nikos Aliagas heeft de Parisienne in beeld gebracht. 25 grote zwartwit foto’s. Hier rechts een Twitter impressie van journaliste Eka Leladze.De foto’s blijven hangen tot half mei

De fotograaf over zijn werk >>>

Que Faire a Paris over de expo >>>

 

[28/03/2021] Musee du Louvre

Nu heeft ook Musee du Louvre aangekondigd een deel van de collectie online te zetten

Er zouden 480.000 items online komen , niet alleen uit het Louvre zelf maar ook uit Musee Delacrois en de Jardin des Tuileries.

Er zit ook kunst bij die in WOII na de Capitulatie van Duitsland terug werd gehaald maar niet aan rechtmatige kon worden gegeven omdat niet duidelijk was van wie het was. De kunstwerken zijn toen tijdelijk ondergebracht bij het Louvre

De collectie zal hier te vinden zijn >>>